style1 style2 style3
Search Ловеч Днес.com

Биволъ


Банките « гнили ябълки » вече и в телевизионен ефир

By  Last updated: 29th November 2014

В петък 28 ноември бТВ « Тази сутрин » излъчи репортаж на журналиста Стоян Георгиев за източването на КТБ, в който пространно беше цитиран поверителен доклад на посланик Джон Байърли за българските банки « гнили ябълки », които се занимават с пране на пари на организираната престъпност и кредитиране на свързани лица. Имената им бяха спестени с изключение на КТБ.

Докладът беше публикуван през юни 2011 г. първо в Биволъ – българският партньор на Wikileaks – със заличени имена на информаторите на посланика. Такива бяха указанията за публикуване и ангажиментът ни по договор с Джулиън Асанж – да не се излагат на опасност лица, които не са на власт и могат да бъдат преследвани политически или икономически заради контактите си с американското посолство.

Два дни по-късно докладът беше цитиран на втора страница във френския Le Monde. В българските медии обаче имаше тотално табу да се споменава за такъв документ и това продължи дълго. Нещо повече, срещу главния редактор на сайта Атанас Чобанов беше предприета клеветническа атака, дирижирана лично от шефа на пиара на ПИБ.

Няколко месеца по-късно всички американски грами изтекоха без заличавания на имена и който се интересуваше научи, че информатор на посланик Байърли е тогавашният директор на финансовото разузнаване д-р Васил Киров, който сега работи в ОЛАФ.

Биволъ публикува и пълния текст на грамата, след което беше заплашен от БНБ с огромна глоба по Закона за кредитните институции по жалба на четири от гнилите ябълки: ПИБ, Инвестбанк, КТБ и ЦКБ. След силна международна подкрепа, реакция на Репортери без граници и публикация в американския Форбс централната банка се отказа от намеренията си и притихна. БНБ обаче отказа на Биволъ да даде писмото с жалбата от четирите банки « гнили ябълки ».

Междувременно « гнилите ябълки » бяха обявени в авторитетно медийно изследване за « тема табу » на българските медии.

Всички тези факти са ноторно известни на читателите на сайта и журналистическата колегия. И въобще не е етично и колегиално да се премълчават от bTV, а докладът да се показва като някакво откроверни от последния ден. 

След дъжд качулка или едно наум за предстояща градушка?

Добрата новина е, че три години по-късно табутата започнаха да падат и се стигна се до показване в ефир на доклада на посланик Байърли. Бяха цитирани пасажите за кредитиране на свързани лица, спомената беше борбата, която д-р Васил Киров е водил с политически фактори и дори с БНБ, която според него не е била достатъчно бдителна срещу вредните практики. Тази институционална политика в крайна сметка доведе известно до какво – мащабна банкова криза.

Някои ще кажат, че това е след дъжд качулка, но ние твърдим, че е по-добре от продължаващо мълчание. Защото информираният избор е важен. Всеки може да прочете докладът или в оригинал на сайта на Wikileaks или в превод от Биволъ и да види, че не само КТБ е « гнила ябълка ».

Любознателният читател ще научи имената на останалите и до днес със същите собственици « гнили ябълки »: ЦКБ на « престъпната групировка ТИМ » (според един друг доклад на посланик Пардю), Инвестбанк и банката на Маджо Интернешънал Асет Банк.

И разбира се: ПИБ, която сега оцелява с държавна помощ. На нея е отделено най-много място. Тя е считана за банка водеща « съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят ».

Крахът на КТБ беше предшестван от многобройни тревожни публикации за огромните експозиции на банката към свързани лица и към кухи фирми, което доведе до източването и без банковия надзор да забележи нищо. Потърпевши са вложителите и данъкоплатците. Ситуация изключително точно описана в доклада за « гнилите ябълки »:

« собствениците им наливат пари в свързани с тях, по-малко конкурентно-способни фирми, които нямат намерения да върнат тези заеми. Това оставя тежестта от несъбраните лоши заеми за законните инвеститори и притежатели на банкови сметки. »

Поведението на БНБ спрямо ПИБ е идентично – « всичко е наред прекрасна маркизо » докато колата се удари в стената. Вчера БНБ се самоопроверга, че ще провери данните на Биволъ за такова източване от свързани фирми. Източване, което се случва най-нагло и в момента, под носа на всички институции. Но с малки изключения темата пак е табу.

Kакто се видя, изкуствено наложените бариери в медиите рано или късно падат. За съжаление не преди, а след като падне поредната « гнила ябълка ». А докато падне институциите гледат в нищото с « широко затворени очи ». И това е отлично демонстрирано в репортажа на колегите от bTV.

Кои са фирмите и каква е технологията за източване на ПИБ четете скоро в Биволъ. А сега прочетете превода на доклада за „гнилите ябълки“

https://bivol.bg/gnili-yabulki-bis.html

bivol.bg


Related articles
Спорт тото

ПОРЕДЕН ЩАСТЛИВЕЦ ОТ ПЛЕВЕН ЩЕ УПРАВЛЯВА ЛЕК АВТОМОБИЛ ОТ СПОРТ ТОТО

ПОРЕДЕН ЩАСТЛИВЕЦ ОТ ПЛЕВЕН ЩЕ УПРАВЛЯВА ЛЕК АВТОМОБИЛ ОТ СПОРТ ТОТО С нов автомобил Opel

1 888 000 ЛЕВА ЩЕ ДОСТИГНЕ ДЖАКПОТЪТ ВЪВ ВТОРО ТЕГЛЕНЕ НА 6/49 ЗА НЕДЕЛЯ

1 888 000 ЛЕВА ЩЕ ДОСТИГНЕ ДЖАКПОТЪТ ВЪВ ВТОРО ТЕГЛЕНЕ НА 6/49 ЗА НЕДЕЛЯ В


RSS Работа от karieri.bg


RSS Работа от jobtiger.bg

  • Продавач-консултант в железария 18/01/2018
    София Колори ЕООДЗаплата: 800Местоположение: СофияБизнес сектор: административни и обслужващи дейности, продажби, обслужване на клиентиТип заетост: длъжност на пълно работно времеНиво в йерархията: Административен и помощен персонал
  • Шивач за гр. Ботевград 18/01/2018
    Интерлин ЕООДНаселено място: БотевградМестоположение: Софийска областБизнес сектор: текстилна индустрияТип заетост: длъжност на пълно работно времеНиво в йерархията: Експертен персонал без ръководни функции
  • Акушерка / Медицинска сестра – Ръководител на екип - гр. Пловдив 18/01/2018
    ФОНДАЦИЯ ТРЪСТ ЗА СОЦИАЛНА АЛТЕРНАТИВАМестоположение: ПловдивБизнес сектор: здравеопазване, медицинаТип заетост: длъжност на пълно работно времеНиво в йерархията: Средно управленско нивоTileShop DOMAINNAMERZ CanadaTiles TileAustralia Tiler1 TilerAustralia 0800TILESCOM 0800tilesNZ Tiling TilesAmerica TilesNewYork 0800tilesUK LATiles Tiler
Ducati848 DDUCATI YAMAHAR6 TILESTORE HondaCBR BathroomDesign OpeninghoursWS TilesChicago WDPage NZVisitMe 027Directory SeeInsideWs
700JetSki 900 bikes Boats LovechToday Melbournetileshops ClosingNet Lovech V12 Fishoogle YourLove 359BG Rabotno 52 News AustraliaCarpet Ottyk
KawasakiNinja 0800tiler Ducati1198 Interiors ShopsSydney TileStore 1198 ChicagoTS TilesNZ StoreHours OpeningHours Adhesives Jet-Ski
TShops Grout CCCodes TSydney OPENINGHOURZ TSAustralia ClosimgZ OpeningEU tileshopsbiz closingUK iClosing NYTShops Tadhesives
LondonTS TorontoTS Brisbane ChicagoTS LSstores iOpening TilerNZ HOUSTONTS SydneyS LondonUK TadhesiveNZ AtilerNZ BBathrooms
NEWZEALANDVISIT HoursNZ iopeningUK JetSki LovechD UKTS TLDN4 TstoresINFO EuroexINFO TILESHOPZ SEEINSIDER TadhesivesUK