style1 style2 style3
Search Ловеч Днес.com

Биволъ


Измислиха нов предизборен тормоз за българите в чужбина

By  Last updated: 31st March 2015

Ако живеете в чужбина и получите стряскащо писмо, че трябва в 14 дневен срок да се явите в общината, да се пререгистрирате и да платите 2.50, изхвърлете го в кофата.

Тази измислица на ГРАО, заради която общините харчат пари за разпращане на писма, е абсолютно незаконна. Не може да се иска от българите, живеещи в чужбина да декларират настоящ адрес там и да носят документи, за да го удостоверят. Чл. 94 от Закона за гражданската регистрация изрично указва, че като адрес в чужбина се посочва само името на държавата.

От разговор със служителка в общината стана ясно, че писмото било във връзка с изборите. Замисълът е ясен – да се отпишат от избирателните списъци българите, които не пребивават постоянно в страната и нямат право да гласуват на местните избори.

Писмото обаче било уведомително и не следвала никаква санкция, ако лицето не се яви. Ако пък вземете, че се явите, ще ви санкционират с такса от 2.50.

Така изпълнението на идеята става типична „българска работа“ и издава дълбоко вкоренения рефлекс на администрацията да третира гражданите като крепостни. Хем те тормозят да декларираш неща, които са ненужни, хем и пари ти искат за това. Нещо като зъбния данък (диш-хакъ) по турско.

При издаване на документи за самоличност пред МВР се декларира адрес в чужбина. Именно от тази декларация ГРАО научават, че дадено лице има настоящ адрес извън страната. А съгласно Закона за електронното управление Чл.2 ал.1 администраторите на данни нямат право да искат от Вас да декларирате нещо, което вече сте декларирали пред друг администратор. Да си го вземат по служебен път.

Ако ГРАО иска да прочисти списъците от „мъртви души“ нека вземе от МВР данните на всички, които са декларирали адрес в чужбина. Или да вдигне един сайт, в който българите в чужбина да се идентифицират и да заявяват, че няма да гласуват на местните избори.

Остава въпросът кой ще понесе отговорност за харчовете, свръзани с изготвянето на огромния брой писма и тяхното разпращане. А кой ще плати за нервите, разговорите с роднини и изгубеното ценно време на най-големия инвеститор в тази клета територия – българите, живеещи в чужбина?

Допълнено в 17:15 31 март 2015

След публикацията от пресцентъра на МРРБ се получи следното съобщение, в което се твърди, че Общината е проявила творчески подход в интерпретацията на писмо на ГРАО. ГД ГРАО към МРРБ е дало само препоръка на общините да използват подходящ момент и да приканят българите в чужбина, да декларират настоящия си адрес, за да бъдат отписани от избирателните списъци, ако пребивават в чужбина. МРРБ потвърждава, че не са предвидени санкции. „Решението на СО- Район Сердика да изпрати писма е взето еднолично и става дума за самоволно решение и превишени права от страна на администрацията на районното кметство, без това да е изисквано по някакъв начин от ГД ГРАО“ – уточняват от министерството. Не става обаче ясно защо ГРАО е впрегнало общините да издирват адресите на българите в чужбина, след като те веднъж са декларирали държавата, в която живеят и ГРАО има достъп служебно до тези данни. Следва пълния текст на съобщението.

ПРЕСЦЕНТЪР МРРБ

Информация за медиите

31 март 2015 г.

Във връзка с публикации в медийното пространство, относно изисквания на служба ГРАО за деклариране на настоящ адрес от български граждани, живеещи в чужбина, МРРБ уточнява следното:

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е давало указания към общините  да изпращат писма до български граждани, живеещи в  чужбина  с указания да се пререгистрират в  14 – дневен срок от получаване на писмото с цел да декларират постоянния си адрес.  ГД ГРАО към МРРБ е дало само препоръка към общините да използват всички удобни моменти, с които да приканят български граждани, живеещи в чужбина да декларират настоящият си адрес. Целта е местните администрации да  отпишат от избирателните списъци сънародниците ни, които не пребивават постоянно в страната и нямат право да гласуват на предстоящите местни избори.

Решението на СО- Район Сердика да изпрати писма е взето еднолично и става дума за самоволно решение и превишени права от страна на администрацията на районното кметство, без това да е изисквано по някакъв начин от ГД ГРАО.

Добра практика е общините да обявят публично на сайтовете си покана към български граждани, пребиваващи  в чужбина да декларират настоящия си адрес.

Гражданите не подлежат на глоба при отказ да декларират настоящия си адрес. Цитираните в публикации суми, които се искат при декларация на адрес са различни за различните общини и представляват местна административна  такса, която се събира  за вписване на адреса.

grao-utochnenie

bivol.bg


Related articles
Спорт тото

ПОРЕДЕН ЩАСТЛИВЕЦ ОТ ПЛЕВЕН ЩЕ УПРАВЛЯВА ЛЕК АВТОМОБИЛ ОТ СПОРТ ТОТО

ПОРЕДЕН ЩАСТЛИВЕЦ ОТ ПЛЕВЕН ЩЕ УПРАВЛЯВА ЛЕК АВТОМОБИЛ ОТ СПОРТ ТОТО С нов автомобил Opel

1 888 000 ЛЕВА ЩЕ ДОСТИГНЕ ДЖАКПОТЪТ ВЪВ ВТОРО ТЕГЛЕНЕ НА 6/49 ЗА НЕДЕЛЯ

1 888 000 ЛЕВА ЩЕ ДОСТИГНЕ ДЖАКПОТЪТ ВЪВ ВТОРО ТЕГЛЕНЕ НА 6/49 ЗА НЕДЕЛЯ В


RSS Работа от karieri.bg


RSS Работа от jobtiger.bg

  • Senior Accountant 19/01/2018
    Бейкър Тили Клиту и партньори бизнес услуги ЕООДМестоположение: СофияБизнес сектор: консултантска дейност, счетоводство, одитиранеТип заетост: длъжност на пълно работно времеНиво в йерархията: Средно управленско ниво
  • Счетоводител 19/01/2018
    Куадрант Бевъриджис АДМестоположение: СофияБизнес сектор: административни и обслужващи дейности, счетоводство, одитиранеТип заетост: длъжност на пълно работно времеНиво в йерархията: Експертен персонал без ръководни функции
  • Анализатор търговски инвестиции 19/01/2018
    Куадрант Бевъриджис АДМестоположение: СофияБизнес сектор: административни и обслужващи дейностиТип заетост: длъжност на пълно работно времеНиво в йерархията: Експертен персонал без ръководни функцииTileShop DOMAINNAMERZ CanadaTiles TileAustralia Tiler1 TilerAustralia 0800TILESCOM 0800tilesNZ Tiling TilesAmerica TilesNewYork 0800tilesUK LATiles Tiler
Ducati848 DDUCATI YAMAHAR6 TILESTORE HondaCBR BathroomDesign OpeninghoursWS TilesChicago WDPage NZVisitMe 027Directory SeeInsideWs
700JetSki 900 bikes Boats LovechToday Melbournetileshops ClosingNet Lovech V12 Fishoogle YourLove 359BG Rabotno 52 News AustraliaCarpet Ottyk
KawasakiNinja 0800tiler Ducati1198 Interiors ShopsSydney TileStore 1198 ChicagoTS TilesNZ StoreHours OpeningHours Adhesives Jet-Ski
TShops Grout CCCodes TSydney OPENINGHOURZ TSAustralia ClosimgZ OpeningEU tileshopsbiz closingUK iClosing NYTShops Tadhesives
LondonTS TorontoTS Brisbane ChicagoTS LSstores iOpening TilerNZ HOUSTONTS SydneyS LondonUK TadhesiveNZ AtilerNZ BBathrooms
NEWZEALANDVISIT HoursNZ iopeningUK JetSki LovechD UKTS TLDN4 TstoresINFO EuroexINFO TILESHOPZ SEEINSIDER TadhesivesUK